főoldal » Néhány szó az ajurvédáról

Néhány szó az ajurvédáról

A Himalaya gyógyszercég -1930 óta- ötvözi az ajurvéda tapasztalatait és a modern orvostudomány módszereit, annak érdekében, hogy az ajurvéda tudására alapozva hatékony és tudományosan igazolt növényi alapanyagú termékeket hozzon létre.

Az ajurvéda szó jelentése: az "élet tudománya" (ayur: élet, veda: tudás). Az ajurvéda egy több mint 4000 éves gyógyászati rendszer, melyet Indiában, Sri Lankán és Nepálban használtak, de gyógyító és egészségmegörző rendszerként a világ számos országában ismerik, és egyre többen alkalmazzák.

India ősi szanszkrit nyelvű írásai, a Védák nemcsak a filozófia kérdéseit taglalják, hanem abban is segítenek, hogy egész életünkön át megőrizhessük egészségünket és harmóniánkat.

Az eredeti Ajurvéda-írás időszámításunk előtti első évezredben keletkezett az Indus völgyében és szerzője Charaka Samhita volt. Az orvostudományról szóló tanulmány szanszkrit nyelven íródott.

Az ajurvéda tartós hatása a nem indo-európai térségre az ie. VI. században a Buddhizmus felemelkedésével és elterjedésével kezdődött el. A Buddha szerzetesek eljuttatták az ajurvéda tanait Kínába, Tibetbe, Koreába, Mongóliába és Sri Lankára, ahol mély hatást gyakorolt a helyi gyógyászati rendszerekre.

Mostanában, az ie. 1000 környékén keletkezett Susruta Samhita szöveg német nyelvű fordításának köszönhetően, az ajurvéda hozzájárulhatott a modern orvostudomány és plasztikai sebészet fejlődéséhez. A Susruta 8 fő ágra osztja az ajurvéda tudományát: általános orvoslás - egészségmegőrzés, sebészet, fül-orr-gégészet és szemészet, toxikológia, pszichiátria, gyermekgyógyászat, belgyógyászat, szexológia és szaporodástan.