főoldal » Himalaya hírek » A fogfehérítés sötét oldala

A fogfehérítés sötét oldala

Felejtsd el a fogyókúrát vagy az alakformáló fehérneműt. Ha azonnal jól akarsz kinézni, fehéríts a fogaidon. Na jó, de hogyan is?

Fehér fogakkal az ember azonnal fiatalabbnak, egészségesebbnek és sugárzóbbnak tűnik, akár tetszik, akár nem. És ha egyszer a fejedbe vetted a fogfehérítést, biztos, hogy nem akarsz majd tudni arról, mit is tesznek bizonyos módszerek a fogaiddal. Csak azt akarod, hogy fehér legyen a fogsorod és kész.

Teljesen érthető a dolog. Elvégre, ha minden fogfehérítési módszer károsítja a fogakat, mindegy, melyiket választod, nem?

Hát, nem. Feltéve, hogy még néhány évig szeretnél ép zománcot a fogaidon.

A csodalámpás

Itt van például a klasszikus kéklámpás-ecsetelős módszer. Elméletileg csak fogorvosok alkalmazhatják, és nem véletlenül. Mondhatnak bármit is arról, mennyire ártalmatlan az ecsetelő folyadék, ami magát a fehérítést végzi, valamiért fel kell tenniük egy ínyvédő réteget a fogaid és a fogíny találkozásánál.

Ez az "ártalmatlan" ecsetelő ugyanis legtöbbször hidrogén-peroxid, amivel például a hajat is szőkítik. Ez az anyag olyan koncentrációban tud megfelelően fehéríteni, amiből ha egy kortyot lenyelnél, szétégetné a nyelőcsövedet, és gyomorkárosodást okozna.

Ha a kezelő kezére kerül, égéshez hasonló sérülést okoz, és kifehéríti a bőrt, miközben oltári módon fáj. A fogínnyel ugyanezt teszi, ha hozzáér. Nem kétséges, hogy hatásos a módszer, ám nem tart túl sokáig az eredmény, és igen vitatott, hogy a fog szerkezetében végül is mekkora károsodást okoz.

Úgy működik, hogy kitágítja a zománcon levő apró pórus-szerű kis lyukakat, és azon behatolva gyakorlatilag feloldja a mélyebb rétegekben talált szennyeződést. Mint a folteltávolító a ruhákban, tudod. Viszont a fog minden része szerves anyag, így felmerül a kérdés: honnan tudja a hidrogén-peroxid, mit kell feloldania?

Az otthoni módszerek

A boltban árult ecsetelőktől a neten kapható, villámgyors hatású (mármint a hatás villámgyorsan jön, majd megy) csodaszerekig ezer féle otthoni megoldás közül válogathatunk. Tedd fel a kezed, ha próbáltál már húsz percig nyitott szájjal ülni úgy, hogy közben van valami a fogadon... Esetleg viseltél már éjszakára gumi sínt benne fehérítő zselével? Hát ez az.

Ezek nem csak kényelmetlen, és - mondjuk ki - kissé gusztustalan megoldások, de a hatásuk is erősen megkérdőjelezhető. Ráadásul a gyártók nem verik nagydobra, mit is kenünk a szánkba, pedig érdemes tudni.

Az egyik gyakori összetevő a már említett hidrogén peroxid - épp csak míg a fogorvosok 10-12%-os peroxiddal kezelik a fogat, plusz a kék lámpácskájukkal gyorsítanak rá a folyamatra, az otthoni ecsetelőkben és zselékben legfeljebb 0,1-0,2% az engedélyezett koncentráció. Végül is megbizsergeti azokat a pórusokat, de ahány napig használod, annyi napig marad porózusabb a fogzománcod, mint a normális keménysége.

A másik csodaszer a klór-dioxid, amit egyébként medencék vizének a fertőtlenítéséhez használnak. Kissé lemarja a fogzománcot, ezáltal ér el fehérítő hatást. A fog érzékennyé válik és védtelenné, a legtöbb esetben ez a károsodás visszafordíthatatlan. Ráadásul az elvékonyodott fogzománc már nem védi úgy a fogakat, így kis idő múlva a fog még szürkésebb vagy sárgásabb lehet, mint a fehérítés előtt volt.

Fogkrémmel fehéríteni?

A helyzet az, hogy a fogak színét nem lehet drasztikusan megváltoztatni - hosszú távon biztosan nem. El lehet viszont érni, hogy az elszíneződést okozó kis részecskéket maradéktalanul eltávolítsuk, így azonnal fehérebbnek hatnak a fogak, és hosszú távon meg tudjuk akadályozni a fogak további elszíneződését.

Sajnos sok fogkrém ezt csiszolással szeretné megoldani. Bármilyen kíméletesnek tüntetik is fel a módszert, ha homokszemcsékkel, vagy parányi üvegszemcsékkel "polírozzuk" a fogunkat nap mint nap, annak nem lesz jó vége.

Van viszont egy teljesen természetes módszer, ami látható eredményt képes produkálni: a növényi enzimekkel való fehérítés. Tudod, ahogy az eperben levő gyümölcssav is fehéríti a fogakat (bár annyi epret nemigen tudsz megenni, ami ehhez kellene), csakhogy ez nem sav, tehát egy kicsit sem fogja károsítani a fogzománcod, sőt.

Ez egy olyan fluorid- és parabénmentes fogkrém, aminek a hatását egy növényi enzimtechnológiával előállított gyógynövényes formula biztosítja. Nem csak szépségesen fehér és tiszta fogakat varázsol, hanem az ínyed egészségét is óvja.

Heti ajánlat:

Sparkly White gyógynövényes fogkrém

Most akciósan a DM-ben: csak 749 Ft-ért!